Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



 Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Greek Spirit
1-5-2018
Το Ισραήλ έχει κάθε δικαιολογημένο φόβο για το Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ και πέρα απο τις θεωρίες συνωμοσίας ,δεν ήθελε το Ισλαμικό Κράτος να κυριαρχήσει στην Συρία και σε κάθε περίπτωση προτιμάει το κοσμικό καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο στην μεταπολεμική Συρία ο Άσαντ είναι απλά και μόνο μαριονέτα των Ιρανών οι οποίοι σε αντάλλαγμα για την βοήθεια που παρείχαν έχουν εξαγοράσει την χώρα. Η Συρία είναι πλέον προτεκτoράτο του Ιράν και ο Άσαντ είναι πανευτυχής που με την βοήθεια των Ιρανών δεν είχε την τύχη του Μιλόσεβιτς .
Το Ισραήλ τελευταία έχει καταφέρει πλήγματα εναντίον των Ιρανών στην επικράτεια της Συρίας αλλά το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα θα αντιμετωπισθεί μόνο με χτυπήματα εντός του Ιράν.
Ο Τραμπ συμφωνεί σε προληπτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν αλλά ο λόγος που διστάζει είναι ότι το Ιράν είναι μαζί με την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ οι κυριότεροι εξαγωγείς υδρογονανθράκων σε Ασία και Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ προτού χτυπήσουν το Ιράν θα πρέπει να έχουν μια εναλλακτική πρόταση για την τροφοδοσία της Ευρώπης τουλάχιστον με αέριο. Χτύπημα εναντίον του Ιράν με συνέχιση των εξαγωγών του δεν νοείται.
Το Ισραήλ έχει από καιρό προτείνει εναλλακτική η οποία δεν είναι άλλη από τον αγωγό EAST MED ,ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου -Ελλάδας και θα τα εξάγει στην Ευρώπη. Έτσι το Ισραήλ΄΄λύνει ΄΄ τα χέρια των ΗΠΑ που ανησυχούν για την ενεργειακή κρίση που θα επιφέρει χτύπημα εναντίον του Ιράν.
O EAST MED
Η Ρωσία η οποία διατηρεί πολύ πιο στενές και συμμαχικές σχέσεις με το Ιράν δεν θέλει τον EAST MED πρώτον διότι θα χάσει το ενεργειακό μονοπώλιο στην Ευρώπη και δεύτερον γιατί θα καταστήσει την Ευρώπη ικανή να αντέξει μια ενεργειακή κρίση μετά από χτύπημα στο Ιράν.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί ον Ερντογάν γα την δημιουργία έντασης στην ΑΟΖ της Κύπρου από όπου θα περάσει ο EAST MED και με την δημιουργία τετελεσμένων προσπαθεί να εδραιώσει την τουρκική κυριαρχία.
Μια εκστρατεία ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον του Ιράν  θα επιφέρει χάος στην αγορά υδρογονανθράκων με μεγάλη αύξηση τιμών κάτι το οποίο μπορεί να φέρει έσοδα σε χώρες εξαγωγείς υδρογονανθράκων όπως ΗΠΑ και Ρωσία αλλά θα πλήξει το γόητρο τους ως εγγυητές προς τους συμμάχους τους -υποτελείς τους ως ανίκανες να παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια. Οι ΗΠΑ θα φανούν αναξιόπιστες στην Ευρώπη και η Ρωσία θα φανεί αναξιόπιστη στην Κίνα η οποία περιμένει απο τον Πούτιν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Μ.Ανατολή από όπου και προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος των υδρογονανθράκων της .
Η χώρα κλειδί σε αυτή την κατάσταση είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν. Εάν η Τουρκία ξέφευγε από τον εναγκαλισμό της με την Ρωσία τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν. Ο Ερντογάν έχει αποστασιοποιηθεί από την Αμερική (όχι στον βαθμό που νομίζουμε,οι τουρκικές Ε.Δ. συνεχίζουν να εκπαιδεύουν στελέχη τους σε Αμερική τα οποια μεταλαμπαδεύουν όλα τα διδάγματα και το δόγμα των Αμερικάνων από τον πόλεμο σε Ιράκ-Αφγανιστάν ) εμποδίζοντας την δημιουργία Κουρδικού Κράτους σε Βόρεια Συρία.Το κράτος αυτό εάν ποτέ ιδρύονταν μεσοπρόθεσμα θα ενώνονταν με το αυτόνομο Κουρδιστάν του Ιράκ αλλά και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα ξεσήκωνε και την Κουρδική μειονότητα στο Ιράν .Έτσι το Ιράν θα γίνονταν ασταθέστερο .
Ο Ερντογάν υπό το πρόσχημα του εθνικισμού έχει αναλάβει την συστηματική παρενόχληση της Κύπρου στην ανατολική της ΑΟΖ . Πέρα από τις επιδιώξεις για την απόκτηση δικαιωμάτων στο αέριο της περιοχής η Τουρκία δημιουργεί μια διακεκαυμένη ζώνη στην ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι αφιλόξενη για τον EAST MED εφόσον οι αγωγοί πρέπει να διασχίζουν φίλιες ή ελεγχόμενες περιοχές.
Η Τουρκία αποτελεί εταίρο για το Ιράν και ο Ερντογάν έχει βοηθήσει με το αζημίωτο πάντα, το Ιράν ΄τουλάχιστον την άρχουσα τάξη του να επιβιώσει κατά το δεκαετές εμπάργκο. Άλλωστε οι ΗΠΑ διώκουν συνεργάτες του Ερντογάν  οι οποίοι είχαν την κακή ιδέα να βρεθούν στην Αμερική όπου και κρατήθηκαν, δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν. 
Είναι άραγε η λύση για τις ΗΠΑ και Ισραήλ  η ανατροπή του Ερντογάν ; Εάν ο Ερντογάν φύγει απο το προσκήνιο θα είναι εφικτή η υλοποίηση του EAST MED και το χτύπημα στο Ιράν ; Και εάν ο Ερντογάν αποκαθηλωθεί ποιος εγγυάται ότι οι αντικαταστάτες του, έστω και κεμαλικοί, θα ενδώσουν τόσο εύκολα σε θέματά όπως η υπαναχώρηση από την ΑΟΖ της Κύπρου ;
Η απάντηση είναι ότι δεν απαιτείται απλά αποκαθήλωση του Ερντγοάν αλλά διαμελισμός της Τουρκίας διότι μπορεί ο Ερντγοάν να εχει εισβάλει στην Αφρίν της Συρίας οι κεμαλικοί είχαν εισβάλει στην Κύπρο το 1974 και μάλιστα με τις ευλογίες του Νετσμεντίν Ερμπακάν ο οποίος θεωρείται ο ιδρυτής του κιηματος΄΄πολιτικό Ισλάμ ΄΄ και μέντορας του Ερντογάν.
Άρα τόσο οι ισλαμιστές του Ερντγοάν όσο και οι κεμαλικοί δύσκολα θα υπαναχωρήσουν.Γιαυτό και βλέπουμε σήμερα την Μεράλ Ακσενέρ, την ηλικιωμένη και καλοζωισμένη κυρία η οποία πλασάρεται ως υπερεθνικίστρια και ΄΄λύκαινα ΄΄ και άλλα ανόητα, η οποία θέλει να απειλήσει τον Ερντογάν. 
Η Ακσενερ αποτελεί όργανο των ΗΠΑ οι οποίες θέλουν να βγάλουν τον Ερντογάν απο την μέση και να εγκαταστήσουν μια φιλική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση. Η κίνηση Ερντογάν για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο αιφνιδιάσει τις ΗΠΑ οι οποίες δεν είχαν τον χρόνο για να στηρίξουν την Ακσενέρ.
Θα μπορούσε άραγε η Ακσενέρ να επιτρέψει στις ΗΠΑ και Ισραήλ να υλοποιήσουν τον EAST MED ;
Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος του Ιράν περνάει απο τον έλεγχο της Τουρκίας. Για να πλήξουν το Ιράν οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν εξασφαλίσει και να έχουν υλοποιήσει τον αγωγό EAST MED για την τροφοδοσία της Ευρώπης όταν ο Περσικός Κόλπος θα κλείσει για μήνες λόγω πολέμου ή νέου εμπάργκο εναντίον του Ιράν και όταν η Τουρκία θα είναι πλήρως ελεγχόμενη και δεν θα λειτουργεί ως πίσω πόρτα του Ιράν .
Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να εξακολουθήσει να στηρίζει τον Ερντογάν και να ελπίζει ότι αντέξει την πίεση.
Ο άξονας Ρωσίας-Τουρκίας - Ιράν είναι πράγματι άξονας με αδύναμο κρίκο την Τουρκία.
Η απολυταρχική στάση του Ερντογαν με τις εκατοντάδες χιλιάδες διώξεις αντιφρονούντων ή έστω κατ υποψία αντιφρονούντων έχει ως στόχο να μηδενίσει την δυνατότητα των ΗΠΑ να τον εκθρονίσουν . Το πραξικόπημα του 2016 ήταν άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ εναντίον του Ερντογαν.Ωστόσο και όπως είπα και παραπάνω η Τουρκία έχει δείξει ότι έχει επεκτατικές επιδιώξεις που επιβιώνουν σε κάθε αλλαγή εξουσίας . Έτσι η μόνη βιώσιμη λύση θα ήταν ο διαμελισμός της κάτι το οποίο είναι επιχείρηση που θα προκαλέσει περισσότερο χάος στην Μ.Ανατολή .
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν θ μπορέσουν να χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν ελέγξουν πρώτα την Τουρκία και εάν δεν υλοποιήσουν τον EASTMED
 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Γερμανοί  θέλουν την Τουρκία ισχυρή προκειμένου να την χρησιμοποιήσει ως σύμμαχο της στην Μ.Ανατολή.Άλλωστε το Ισλαμικό Κράτος όπως και ο πόλεμος στην Συρία αποτελούσαν έργα Γερμανίας-Τουρκίας-ΗΠΑ-Κατάρ για να πε΄ρασει ο αγωγός Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας -Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας-Αυστρίας  απο την Συρία του Άσαντ ο οποίος δεν συμφωνούσε.
Η Γερμανία θέλει την Τουρκία μεσοπρόθεσμα ακόμα και ως τον στυλοβάτη του ανύπαρκτου έως σήμερα Ευρωστρατού, συνεπώς για την Γερμανία είναι αναγκαιότητα μια ισχυρή Τουρκία και για γεωπολιτκους λόγους πέρα απο τις γερμανικές επενδύσεις στην γείτονα.
Όσο για αλλαγή ηγεσίας στο Ιράν με μια χρωματιστή επανάσταση οι ΗΠΑ ούτε το σκέφτονται εφόσον το ιρανικό καθεστώς είναι στεγανό και απολυταρχικό και έχει αντέξει παρόμοιες επιθέσεις.Εξάλλου το μέγεθος και  μόνο του Ιράν σε πληθυσμό και έκταση τρομάζει την Αμερική .

Και κάτι άλλο..γιατί δεν μπορούν και οι εγχώριοι κυβερνήτες να κάνουν ότι έκανε ο Νετανάχιου με την συνέντευξη τύπου της 30-4-2018 όπου με στοιχεία και εποπτικά μέσα στήριξε την θέση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Γιατί δεν μπορούμε τόσες δεκαετίες να κάνουμε το ίδιο και να εξηγήσουμε,όσες φορές χρειαστεί, στην διεθνή κοινή γνώμη, και με λεπτομέρειες την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και τελευταία το σκοπιανό πρόβλημα ;

Σχόλια

Ο χρήστης Φούλης είπε…
Στο φεισμπουκ εχετε ακομα την σελίδα ??σας είχα στα αγαπημένα !!
Ο χρήστης Greek spirit είπε…
Εχει καταργηθει
Ο χρήστης Iraklis είπε…
δεν υπαρχει ΤΙΠΟΤΑ που πρεπει να ελεγθει!.. ολο το πλανιτικο ανθρωπινο δυναμικο των εβραιων.. δηλ. π-θ βααιλιαδες δικτατορες σειχιδες κλπ... εργάζονται με ζιλο στο εργαστασιο που λέγεται νεαταξη, παραγοντας τα απαραίτητα νομοθετικα προιοντα των οποιων η καταναλωση απο τις μαζες αναστελει διαπαντός η επιρεαζει ως ψυχοτροπο ναρκωτικο τις εμφητες λειτουργιες αυτοσυντηρησης.
απλα πραγματα... στον πολεμο των 5 ημερων επιτεύχθηκε σε χρονο ντε ντε, μια παναραβικη συμαχια κατα του ισραηλ, το οποιο δεχθηκε ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΣΥΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΩΡΑ... την συγχρονισμενη επίθεση 5 κρατων!
ΣΗΜΕΡΑ ουτε που τολμαει καποιος αραβας να μιλησει για παναραβικη συμαχια!.. ποσο δε για πολεμο κατα του ισραηλ. Το δογμα που ακολουθουν ολοι ειναι το δογμα ερντογαν: γαυγιζω και δεν δαγκωνω. Οι πληθησμοι ισλαμιστων αποδέχθηκαν αυτην την εθνικη τροφη των ψευτουγετων τους. Αλλη επιλογη ειναι να πεθανουν αντιμετοπιζοντας τα οπλα της αμερικης.. δηλ του ισραηλ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατι δεν επετρεψε ο ασαντ τον γερμανοκαταριανο αγωγο?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η συνδεση του ιραν στον εαστ μεντ μεσο συριας εξυπηρετει ολους ! Ο ασαντ γιατι το αποτρεπει?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η συνδεση ιραν - εστ μεντ εξυπηρετει την ασφαλεια του ισραηλ και ιραν! Ειρηνη και ευμερια για ολους! Γιατι το ισραηλ και το ιραν δεν το αποδεχονται!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η ανατροπη της μερκελ εξουδετερωνει την ρωσια και καθηστα ανεφηκτα τα σχεδια των αραβων και εξασφαλιζει ετσι το ισραηλ.γιατι δεν την ανατρεπουν
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η επενδιτικη συμετοχη της ρωσιας ,στα προτυπα του καταρ στην ευρωπη ,εξασφαλιζει την ασφαλεια της και ισορωπει τον εαστ μεντ και νορτ στρεαμ!γιατι δεν το επιδιωκει?
Ο χρήστης Iraklis είπε…
η χωρα περιξ της αν μεσογειου που δεν θα εμπλακει σε πολεμικη συραξη, θα ειναι η μονη ολοκληρωτικα κερδισμένη αποκτωντας τον συνολικο ελεγχο της περιοχης... ναι η οχι?
Υπαρχει χωρα περιξ της αν μεσογειου που ΑΠΟΔΕΔΗΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ κατεχει την τεχνη και μηχανισμους που υποκεινουν ελεγχουν παρασκήνιακα ξενους ΗΓΕΤΕΣ, οδηγωντας τους στην καταστροφη των λαων τους μεσω εξ αρχης προκαθορησμενου ποτελεσματος πολεμου?.. εχουμε ιστορικα κατεγραμενα παράδειγματα?.. ηταν οι 1 και ειδικα ο 2 π. π. ενας?...συγκριτικά, ηταν η πολυπλοκοτητα αυτων και το αποτελεσμα απειρως πιο ανεφικτα εγχείρηματα και ομως απεδωσαν στους εβραιους τον ΑΠΌΛΥΤΟ ελεγχο ολων των λαων των οικονομιων τραπεζων εμποριου μηχανησμων ελεγχου κυβερνησεων σε αυτους...?
απλα πραγματα: ΥΠΑΡΧΕΙ "ΚΑΤΙ" ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΚΟ?... προκαλω να απαντήσετε!
Αν "οχι".. τοτε ΟΥΤΕ ΑΡΑΒΙΚΟ ΟΥΤΕ ΡΩΣΙΚΟ ΟΥΤΕ ΑΣΙΑΤΙΚΟ υπαρχει!