ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ YUMUSATMAK



rizer_alt-1368475838
  6-4-2018
 Greek Spirit

Στον Β'Π.Π. η ναζιστική Γερμανία κατέλαβε τις Κάτω Χώρες και την μισή Γαλλία με το δόγμα του ''πολέμου αστραπή'' Blitzkrieg'', δόγμα που προβλέπει τακτική κίνηση μηχανοκίνητων μονάδων με θωράκιση, όγκο πυρός, ταχυκινησία, όλα σε υπερσυγκέντρωση.


Οι μονάδες αυτές σάρωσαν την δυτική Ευρώπη και σε πολλές περιπτώσεις το σοκ το οποίο προκάλεσαν τους επέτρεπε να προωθούνται κάθε μέρα στο θέατρο των επιχειρήσεων με ρυθμό που υπαγορευόταν από την τελική ταχύτητα των τεθωρακισμένων τους επανακαθορίζοντας το μέχρι τότε υπάρχων δόγμα το οποίο θεωρούσε επιτυχία την προέλαση μόνο κατά πέντε χιλιόμετρα την ημέρα.

 Βέβαια ο ''Blitzkrieg'' απαιτεί συντονισμό, πρωτοβουλία των εμπλεκομένων μονάδων και διοικητών, στιβαρό δίκτυο επικοινωνιών, ευέλικτη διοικητική μέριμνα ικανή να ακολουθεί τον φρενήρη ρυθμό ανάπτυξης των μάχιμων μονάδων αλλά και διασφάλιση των αναγόμενων διαδρόμων με εγκατάσταση μονάδων.

Ένας από του κύριους εκφραστές του '' Blitzkrieg'' ήταν και στρατηγός Ρόμελ ο οποίος αργότερα στην Βόρεια Αφρική κατάφερε να απειλήσει το Κάιρο με κατάληψη κάτι το οποίο θα κατάφερνε εάν υποστηρίζονταν με μέσα και εφόδια από τον Χίτλερ.

Το 1974 οι Τούρκοι εισβάλουν στην Κύπρο διεξάγοντας μια απόβαση παρωδία.
Οι Τουρκικές αποβατικές μονάδες χωρίς εχθρική πίεση στην ουσία διεξάγουν απλή αποβίβαση στις βόρειες Κυπριακές ακτές.

Το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό.

Ακόμα και χωρίς εχθρική πίεση οι τουρκικές μονάδες μόλις αποβιβάζονται χάνουν τον μπούσουλα και τριγυρνούσαν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα στην παραλία. 

Στην αποτίμηση που κάνανε οι Τούρκοι στρατηγοί μετά την απόβαση παραδέχθηκαν ότι παρόλο που είχαν αρκετό χρόνο για προετοιμασία και παρόλο που δεν συνάντησαν εχθρική αντίσταση στα πρώτα στάδια η απόβαση ήταν μια αποτυχία η οποία δεν κατέληξε σε τραγωδία για τους Τούρκους ακριβώς επειδή η Κύπρος είχε ήδη προδοθεί και η ΕΛΔΥΚ και η Εθνική Φρουρά κρατήθηκαν μέσα στα στρατόπεδα τους .

Είναι φανερό ότι ένα δόγμα για να εφαρμοστεί απαιτεί και το κατάλληλο ανθρώπινο υπόβαθρο. 

Οι Τούρκοι απέδειξαν στην εισβολή στην Κύπρο ότι σε αντίθεση με τους Γερμανούς προτιμούν μια πιο ''ανατολίτικη ''προσέγγιση των πραγμάτων ώπερ μεθερμηνευόμενον εστί : έλλειψη και παντελής ανικανότητα σχεδιασμού και πρόβλεψης, έλλειψη μαχητικού πνεύματος, χαμηλό επίπεδο αντίληψης του περιβάλλοντος, αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών, αγνόησή εκπαίδευσης και καταφυγή σε αυτοσχέδιες μεθόδους και διαδικασίες σε καταστάσεις πανικού.

Συνεπώς οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να διεξάγουν '' Blitzkrieg''.

Ακόμα και το σχέδιο ''Βαριοπούλα'' που ενείχε στοιχεία πολέμου αστραπή αποτελούσε προϊόν σχεδιασμού επί χάρτου αγνοώντας ότι όσο οι Τούρκοι έχουν την πρωτοβουλία κινήσεων όλα πάνε καλά αλλά μόνο μέχρι το πρώτο εμπόδιο και αναποδιά.

Οι Τούρκοι δεν είναι για τέτοια ,δεν είναι για πόλεμο αστραπή. 


Ωστόσο κακό δεν είναι να μην μπορείς να ακολουθήσεις το δόγμα κάποιου άλλου , κακό είναι να μην έχεις δόγμα που να σου ταιριάζει.

Οι Τούρκοι είναι καλοί στο δόγμα του yumusatmak, το δόγμα του ''μαλακώματος'' του εχθρού και του στόχου.


Οι Τούρκοι διαθέτουν απεριόριστη υπομονή η οποία τους επιτρέπει να διατηρούν τους ράθυμους ρυθμούς τους ακολουθώντας μια τακτική που κατατρώει τον αντίπαλο και τον μαλακώνει πριν από την τελική επίθεση.

Το δόγμα αυτό των Τούρκων εφαρμόζεται τόσο σε στρατηγικό όσο και τακτικό επίπεδο.


Σε στρατηγικό επίπεδο έχουμε τις παραβιάσεις και την συνεχή αμφισβήτηση της ελληνικής επικράτειας, την δημιουργία εκ του μη όντως τουρκικής συνειδήσεως μειονότητα στην Θράκη, την διακίνηση των λαθρομεταναστών με την βοήθεια των τουρκικών αρχών , την αύξηση των εξοπλισμών με αποβατικό κυρίως προσανατολισμό , την πολιτισμική διείσδυση με τα τούρκικα σήριαλ και τελευταία την οικονομική διείσδυση με τούρκους επενδυτές που θα παρουσιασθούν ως οι σωτήρες των άνεργων Ελλήνων αρκεί να αποδεχθούν την ομοσπονδοποίηση της Βόρειας Ελλάδας.

Σε τακτικό επίπεδο οι Τούρκοι πέρα από τα φιλόδοξα σχέδια της ''Βαριοπούλας'' δύσκολα θα αντισταθούν στον πειρασμό για σφυροκόπημα των Ελληνικών θέσεων με πυροβολικό και αεροπορία προτού τολμήσουν να επιτεθούν. 

Βλέπεται το yumusatmak τους ταιριάζει καλύτερα από τον πόλεμο αστραπή.

Βέβαια υπάρχει και το σενάριο της πρόκλησης θερμού επεισοδίου με τον ναυτικό αποκλεισμό κάποιου Ελληνικού νησιο , επεισόδιο που θα υποχρεώσει την Ελλάδα να συρθεί σε διαπραγματεύσεις με ολέθρια αποτελέσματα.

Και αυτό το σενάριο αποτελεί μέρος του yumusatmak. 

Ένα από τα πλεονεκτήματα του τουρκικού δόγματος είναι ότι η συνεχής ενασχόληση με τον στόχο τους με την συνεχή διατήρηση χαμηλής έντασης έχει ως αποτέλεσμα τον εθισμό των υποψήφιων θυμάτων , τα οποία με την πάροδο του χρόνου τείνουν να θεωρούν φυσιολογική μια εχθρική συμπεριφορά όπως πχ να αντικατασταθεί η Ελληνική γλώσσα από την Τούρκικη στην τηλεόραση και να ελλιμενίζονται οι Τουρκικές φρεγάτες στην Σύρο.

Θυμάστε το ''καζάν -καζάν'' του Ερντογάν ;



Η Τουρκία φιλοδοξεί να δαπανήσει 70 δις τα επόμενα δέκα χρόνια σε εξοπλισμούς, ποσό το οποίο είναι τερατώδες και κάνει πολλούς να αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα της τουρκικής οικονομίας να αντεπεξέλθει. 

Ωστόσο η Τουρκία βλέπει την Ελλάδα ως επένδυση που θα αποσβέσει τα έξοδα. 

Εάν οι εξοπλισμοί έχουν ως αποτέλεσμα την απόκτηση ενός Ελληνικού νησιού ( και όχι απαραίτητα με στρατιωτική αναμέτρηση,) ή την διχοτόμηση του Αιγαίου , η την αυτονόμηση της Θράκης με το πλούσιο υπέδαφος,ή την αναγνώριση του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου ή όλα μαζί τα παραπάνω τα οποία θα  αποφέρουν το δικαίωμα στην Τουρκία για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Αιγαίου και Κύπρου αλλά  και του υπεδάφους της Θράκης, έ τότε aferin !!.


Σχόλια