Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΥΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΤΗΝ Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ


Greek Spirit 
26-11-2017
Στους πάνω από 300 - ανάμεσα τους και 27 παιδιά - ανέρχονται οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών σε τέμενος στην πόλη στην πόλη Μπιρ αλ Άμπεντ του Σινά.
Η Αίγυπτος μετρά εκατοντάδες θύματα, αυτή την φορά όχι χριστιανούς κόπτες, αλλά σουνίτες μουσουλμάνους οι οποίοι εκτελέσθηκαν εν ψυχρώ μέσα στο τέμενος την ώρα της προσευχής.
Η Αίγυπτος πληρώνει την υπό διαμόρφωση πόλωση στην Μ.Ανατολή η οποία θέλει να ορίσει τους δύο κύριους άξονες, τον φιλορωσικό και τον φιλοαμερικανικό.
Συρία,Τουρκία,Κατάρ και Ιράν αποτελούν τον φιλορωσικό άξονα και από την άλλη πλερά Ισραήλ,Σαουδική Αραβία  είναι οι κύριοι εταίροι του φιλοαμερικανικού άξονα ο οποίος  θέλει να συμπαρασύρει μαζί του την υποομάδα κρατών που αποτελείται από την Αίγυπτο-Κύπρο-Ελλάδα.
Στο φιλοαμερικανικό άξονα η Ρωσία αποτελεί τον ηγέτη, η Τουρκία παρέχει την στρατιωτική δύναμη και το Κατάρ, πλήρως εξημερωμένο από την Ρωσία, παρέχει τα κεφάλαια τουλάχιστον προς την Τουρκία για να διατηρεί την στρατιωτική της δύναμη. Το Ιράν προ το παρόν αποτελεί την εφεδρεία του άξονα έχοντας μέχρι τώρα εκτελέσει την αποστολή της απελευθερώσεως της Συρίας απόν τους ισλαμιστές του Κατάρ ( προτού υποταχθεί στο θέλημα της Ρωσίας) και της προετοιμασίας του πολέμου εναντίον του Ισραήλ  και της Σαουδικής Αραβίας (που ανήκουν στο αμερικανικό άξονα)
Στο αμερικανικό άξονα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εφόσον δεν υπάρχει κάποιος εταίρος που να ισοφαρίσει την στρατιωτική συμβατική δύναμη της Τουρκίας όπως επίσης και τα κοιτάσματα του Κατάρ, της Ρωσίας και του Ιράν αλλά και τα κεφάλαια του Καταρ.
Ο αμερικανικός άξονας Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ -ΗΠΑ εμπεριέχει μεν την Σαουδική Αραβία αλλά αυτή δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που μπορούσε παλαιότερα εφόσον και από δεινή οικονομική κρίση ταλανίζεται αλλά και από τον αποτυχημένο πόλεμο εναντίον της Υεμένης όπου ο στρατός των σαουδαράβων αποδομείται καθημερινά.
Όπως είπαμε παραπάνω υπάρχει μια υποομάδα τριών κρατών , Αίγυπτος-Κύπρος -Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον αμερικανικό άξονα  , η δε Αίγυπτος με τον τεράστιο στρατό της, και τα Ελληνικά κράτη με τα διαπιστωμένα υποθαλάσσια κοιτάσματα τους τα οποία απο κοινού με το Ισραήλ και δια μέσω αγωγού EAST MED θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Ευρώπη και να ακυρώσουν το ρωσικό μονοπώλιο ενέργειας.

Η Αίγυπτος του στρατηγού Σίσι ακολουθεί μια πραγματικά πατριωτική εξωτερική πολιτική.Ο στρατηγός Αλ Σίσι κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 2013 εκδιώκοντας τον Μοχάμεντ Μορσί ο οποίος ήταν μαριονέτα και εγκάθετος της Ισλαμικής Αδερφότητας και είχε καταλάβει την εξουσία με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Αλ Σίσι μπορεί να θεωρείται πραξικοπηματίας ωστόσο έχει την υποστηριξη των Αιγυπτίων οι οποίοι κινδυνευσαν να μετατραπούν σε σουνιτικό θεοκρατικό κράτος.
Ο Αλ Σίσι με την κατάληψη της εξουσίας ακύρωσε τα σχέδια των ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας που ήθελαν την Ισλαμική Αδελφότητα να μετατρέψει την Αίγυπτο σε προτεκτοράτο της Ουαχαμπιστικής Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να τον ανατρέψουν.

Ο Αλ Σίσι με την σειρά του παίζει ένα παιχνίδι ισορροπιών αγοράζοντας όλα από τις ΗΠΑ, τείνοντας χέρι φιλίας στο Ισραήλ και στην Σαουδική Αραβία όταν παράλληλα δείχνει απροκάλυπτα την προτίμηση του στην Ρωσία.
Ο Αλ Σίσι συνεργάζεται με το Ισραήλ στην καταπολέμηση των παρανόμων δραστηριοτήτων των Παλαιστινίων της λωρίδας της Γάζας η οποία συνορεύει και με την Αίγυπτο.Το λαθρεμπόριο όπλων των Παλαιστινίων δια μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο αλλά και η προσχώρηση της Χαμάς στο φονταμελίστικό Ισλάμ του Κατάρ και της Σαουδική Αραβίας κάνει την Αίγυπτο το ίδιο ευάλωτη στον παλαιστιανικό εξτρεμισμό με το Ισραήλ.
Με την Σαουδική Αραβία ο Αλ Σίσι έχει αναπτύξει ένα διπλωματικό φλερτ το οποίο του αποφέρει οφέλη χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις.Η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να προσελκύσει τον κοσμικό Αλ Σίσι και του παρέχει οικονομικές και ενεργειακές διευκολύνσεις .

Ο Αλ Σίσι το 2016 πούλησε, αλλά στην ουσία παραχώρησε, δύο νησιά στην είσοδο της Ερυθράς θάλασσας (εικόνα επάνω) το Σαναφίρ και Τιράν.Τα νησιά αυτά αποτελούσαν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 60 χρόνια, διαμάχη από την οποία ο Αλ Σίσι υπαναχώρησε σε μια κίνηση καλής θέλησης προς την Σαουδική Αραβία.Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι οι σαουδάραβες βοηθούν ενεργειακά την Αίγυπτο η οποία μπορεί μεν να ελέγχει τις ροές εξαγωγών πετρελαίου μέσω Σουέζ αλά η ίδια ακόμα δεν διαθέτει ενεργειακή αυτονομία και εισάγει το πετρέλαιο της .
Πα΄ρολα αυτ΄οΑλ Σίσι, ένας ηγέτης του βεληνεκούς του Πούτιν, συνεχίζει να κάνει γεωπολιτικές πιρουέτες και δεν εγκαταλείπει την προοπτική να ενταχθεί κάποτε στον ρωσικό άξονα.Παράλληλα προωθεί την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο και την εξαγωγή των κοιτασμάτων με τον ισραηλινής έμπνευσης αγωγό EAST MED.
Οι ΗΠΑ προκειμένου να υποτάξουν τον Αλ Σίσι χρησιμοποιούν τους ισλαμιστές για την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων τόσο εναντίον της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου όσο και εναντίον των ίδιων των Αιγυπτίων μουσουλμάνων όπως έγινε προχθές , 24 Νοεμβρίου 2017, με πάνω από 300 νεκρούς.
Η επίθεση εναντίον μουσουλμάνων Αιγυπτίων αυτήτην φορά και όχ εναντίον των χριστιανών κοπτών της Αιγύπτου, δείχνει ότι οι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία βιάζονται πλέον και στην ουσία επιτίθενται αδιακρίτως. 
Ο λόγος για την βιασύνη των ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας για τον έλεγχο του Αλ Σίσι είναι η καθολική νίκη της Ρωσίας-Ιράν στην Συρία,νίκη η οποία ακύρωσε τον αγωγό Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ευρώπης και οοποίος θα αφαιρούσε το ενεργειακό μονοπώλιο της Ρωσίας στην Ευρώπη .Ετσι η Ευρώπη θα μπορούσε ακόμα και να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας η οποία θα είχε χάσει όλα τα έσοδα από τις εξαγωγές με τα οποία εξοπλίζει τις Ε.Δ της.

Ο αγωγός EAST MED  είναι η νέα προσπάθεια των ΗΠΑ να απεξαρτήσουν την Ευρώπη απο την ρωσική ενέργεια αλλά για να πετύχει το σχέδιο πρέπει η Αίγυπτος να ενταχθεί ολοκληρωτικά στο αμερικανο-ισραηλινό στρατόπεδο.Ελλάδα και Κύπρος  δεν τίθεται θέμα, θα ενταχθούν όπου διαταχθούν, αστεία πράγματα...
Το 2011 ξέσπασε ο πόλεμος στην Συρία προκειμένου να ανατραπεί ο πρ.Α΄σαντ ο οποίος ήταν ο μοναδικός ηγέτης που δεν ήθελε τον αγωγό Κατάρ-Ιορδανίας-Συρίας-Τουρκίας-Ελλάδας-Ευρώπης .
Το όπλο εναντίον του Άσαντ ήταν οι ισλαμιστές που τότε εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ όπως και σήμερα αλλά χρηματοδοτούνταν από το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.Σήμερα το Κατάρ ε΄χει υποταχθεί στην Ρωσία και τον άξονα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν και έτσι για την χρηματοδότηση των ισλαμιστών εναντίον του Αιγύπτιου  Αλ Σίσι -του νέου Άσαντ- μένει διαθέσιμη μόνο η Σαουδική Αραβία η οποία πλέον δεν ε΄χει απεριόριστα κεφάλαια  και ως διοργανωτής μένουν οι ΗΠΑ του Τραμπ ο οποίος μαζί με το επιτελείο του δείχνουν λίγο ΄΄μπουρδουκλωμένοι'' στην εξωτερική τους πολιτική.
Το Ισραήλ πιέζει τον Τραμπ να χτυπήσει στρατιωτικά το Ιράν το οποίο διεξάγει πυρηνικό πρόγραμμα από το οποίο το Ισραήλ-πολύ σωστά-φοβάται ότι θα παραχθούν πυρηνικά όπλα.Δεν γίνεται να χτυπηθεί το Ιράν εάν δεν αποσαφηνισθεί και εξασφαλισθεί η υποστήριξη της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στην Μ.Ανατολή, δηλαδή της Αιγύπτου.
Η Ρωσία βλέπει ότι εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχει ο σύμμαχος της, το Ιράν, σοβεί και ο κίνδυνος του EAST MED ο οποίος θα είναι ανταγωνιστικός των ρωσικών αγωγών στην Βόρεια Ευρώπη και Τουρκία . Η Ρωσία θέλει να χτυπηθεί το Ισραήλ το οποίο θα αποτελεί την αφετηρία του EAST MED .  Ο Αλ Σίσι προσπαθεί να ισορροπήσει σε όλες αυτές τις τάσεις γιαυτό και οι ΗΠΑ-Σαουδική Αραβία  τον πιέζουν με τρομοκρατικά χτυπήματα για να επιλέξει στρατόπεδο.

Σχόλια